Het terpdorp lag prachtig in het groen. De vele ruige akkers werden afgewisseld door kleurige weilanden. Vlak langs het dorp meanderde het Reitdiep, van oorsprong een rivier die de stad Groningen verbond met de Waddenzee.

De gemeente adverteerde vooral met de woorden “rust en ruimte” en dat was beslist niet overdreven. Het was allebei in ruime mate aanwezig. De school lag aan een kanaaltje, waar vroeger trekschuiten in voort werden getrokken. In sommige bochten stonden nog de rollepalen, waarlangs de treklijn van de schepen getrokken werd. Vlak buiten het dorp stond een oude borg, bewoond door een van de vele kunstenaars die het Groningse platteland rijk was.

Vaak zei ik tegen de kinderen, als het mooi weer was in de lente of in de zomer: “Vanmiddag de fietsen mee!” We gingen er regelmatig op uit. Waar kun je beter leren, dan  buiten? Kinderen onthouden de leerstof veel beter, als ze er beelden bij hebben. Ik geloofde heilig in “aanschouwelijk onderwijs” en paste het zoveel mogelijk toe: De geschiedenis van de terpen, de afgraving, het leprozenraampje in de oude Hervormde Kerk, de versterkte woonhuizen, waar de latere landadel in woonde, de molen. Omdat ik in mijn vrije tijd ook gids in de Allersmaborg was, kon ik de kinderen veel over de geschiedenis van het oude Middagerland vertellen.

Ik leerde de kinderen hoe ze met een determinatietabel om moesten gaan en hoe ze dan konden ontdekken hoe een plantje heette of welke naam een bepaalde vogel had. Als het even kon dan gingen we erop uit, ook om aan een slootkant te tekenen bijvoorbeeld, of we gingen op bezoek bij een plaatselijke kunstschilder, of we leerden hoe op de boerderij boter werd gemaakt. En als het heel warm was, gingen we wel eens zwemmen in een afgezet stukje van het Reitdiep.

Ik werd me pas echt bewust van het heerlijke landelijke leven van een dorpsmeester toen ik mee mocht delen in de slacht op een van de boerderijen. Op een ochtend in november zei Gerda in de kring: “Meester, ik heb een cadeautje voor u”. Uit haar schooltas kwam een glazen pot tevoorschijn en toen ik goed keek, zag ik dat er een varkensstaart in zat. “Moet u in de erwtensoep doen”.

De erwtensoep is er niet van gekomen, maar mijn hond had die dag een buitenkansje en heeft een heerlijke kluif gehad.

Categorieën: Ezinge

9 reacties

Bep · 11 januari 2019 op 20:05

Ik lees alles met heel veel plezier en zit regelmatig te meesmuilen.

Astrid · 12 januari 2019 op 10:13

Meester Siegers! Wat leuk om dit stukje te lezen.
Ik herinner me het fietsen naar de Allersmaborg nog en ook het tekenen aan de waterkant. 😃

nicole · 12 januari 2019 op 21:53

Hey Marchien, je bent al wel mijn schoonbroer , maar ik had ook graag in je klasje gezeten! (Alhoewel…. ik ben ouder dan jij ! )

Maaike · 13 januari 2019 op 11:46

Wat leuk om te lezen! Heb mooie herinneringen aan die tijd, je kon zo prachtig vertellen! En wat hebben we veel opgepast en daarna nog samen bordspelletjes doen, een gouden tijd!

Grietje Tempel · 13 januari 2019 op 12:54

Wat een heerlijke tijd…en ik weet zeker dat dit de beste manier is om kinderen iets te leren. Jammer dat momenteel het cognitieve zo vreeeselijk belangrijk is geworden. 😓
Ik denk nog vaak terug aan de mooie schooltijd in Ezinge.😊

Angela · 15 januari 2019 op 20:14

Prachtig meester Siegers! Ik zie het allemaal weer zo voor me. Als ik aan het voorlezen ben, denk ik nog regelmatig aan hoe ik geboeid zat te luisteren naar de verhalen over Snuf, Pjotr en oom Willibrord.

Denny · 15 januari 2019 op 20:58

Ezinge was (en is 35 jaar later nog steeds) precies zoals beschreven door leukste leraar van mijn lagere school. Ben blij dat mijn kinderen ook in deze mooie omgeving mogen opgroeien !

Ria · 23 januari 2019 op 16:04

Je kunt nog steeds boeiend vertellen! Ik zie het allemaal voor me!
Ik hoop, dat er nog veel verhaaltjes volgen, want ik verheug me er steeds op!

Ria Wiersema · 10 februari 2019 op 14:55

Afgelopen vrijdag werd ik geattendeerd op de blog van meester Siegers. Jaren geleden mijn meester in Ezinge. Kan mij nog heel goed de prachtige verhalen herinneren die je vertelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.