Toneelspelen was altijd een steeds terugkerend fenomeen in mijn leven geweest. Mijn eerste stappen in de wereld van het drama zette ik door een paar bijrollen in het grote spektakelstuk “De slag bij Heiligerlee”. Ter herdenking van die slag werd in 1968 bij Heiligerlee een groot stuk opgevoerd, waarin ik onder andere een rol had als Spaans officier.
Ik mocht op het toneel in de armen sterven van een van de soldaten van Graaf Adolf. Ik herinner me dat enkele soldaten op het toneel op echte paarden reden. Ook mocht ik later in het stuk als onderdeel van het voetvolk naast een van de paarden meelopen door de grote tent, op weg naar het slagveld. Ik kreeg de smaak van het toneelspel te pakken. Naderhand ben ik actief geworden in het amateurtoneel en heb ik vele rollen gespeeld. Ook speelde ik met gelijkgestemden soms in kerkdiensten een passend dramastuk. Met de kinderen op de scholen waar ik heb gewerkt, heb ik regelmatig aan toneel gedaan: Van poppenkast tot afscheidsmusicals, altijd maar weer probeerde ik enthousiast het beste in de kinderen boven te halen in de rollen die ze speelden. Als het maar even kon speelde ik zelf ook mee. Trouwens, mijn werk als schoolleider, de omgang met teamleden, ouders en kinderen heb ik vaak als een groot toneelspel ervaren.
Ter versterking van de cultuureducatie konden basisscholen vanaf 2004 extra geld van het ministerie krijgen. Het enige wat ik daarvoor moest doen, was een simpel formulier invullen en vervolgens werd er naar rato van het leerlingenaantal geld overgemaakt. Het bedrag was destijds ruim voldoende om binnen de doelstelling van het project iets leuks te gaan doen. We hadden op de Farèlschool al snel een mooi plan op tafel liggen: Een toneelproject van het Kunstgebouw van de provincie Zuid-Holland, waaraan alle kinderen van de school mee konden doen. Het Sleutelkruid, een boek van Paul Biegel, had genoeg verhaallijn om er met ruim 250 kinderen een mooi toneelstuk van te maken.
Ik speelde die avond op het toneel van het Andreascollege de rol van Koning Mansolein, een oude koning. Ik was ernstig ziek. Ik kon in leven worden gehouden als men mij spannende verhalen vertelde. Alle groepen studeerden een verhaal in en speelden dat voor mij uit. Uiteindelijk kwam het natuurlijk allemaal goed omdat ik het wonderkruid kreeg toegediend. Het was een fantastische toneelavond voor alle kinderen, ouders, leerkrachten en …vooral voor mijzelf. Ik heb er van genoten!!!