Op mijn school in Dordrecht hadden we destijds een schoolkoor. Het koor bestond grotendeels uit Turkse en Marokkaanse kinderen. De dirigent was juf Liesbeth van groep 3, die in de avonduren ook nog ergens anders een koor leidde. Het repertoire van het kinderkoor bestond vooral uit interculturele liedjes en liedjes van Arie de Bruin. Hij schreef altijd liedjes met prachtige teksten, met makkelijk aan te leren melodieën. Zo nu en dan zong ons schoolkoor op een wijkfeest en ze traden ook een keer op tijdens een studiedag over identiteit van de stichting, waar onze school bij hoorde. Ik had op de scholen daarna, altijd het ideaal om weer een schoolkoor te hebben.

Het halloweenfeest kreeg in Vlaardingen in de loop van de jaren steeds meer en meer aandacht. Het feest breidde zich vooral uit in de wijk waar mijn school stond. Steeds meer kinderen liepen mee in de optocht en ieder jaar gingen er meer kinderen verkleed langs de deuren om snoep op te halen. Ik had nooit een goed gevoel gehad over dit zogenaamde kinderfeest. Eigenlijk vond ik het maar een nare, overgewaaide modegril uit Amerika, met een negatief thema. Hoe zou ik daar iets tegenover kunnen stellen?

Ik herinnerde me plaatsen waar ongeveer in dezelfde tijd een heel ander feest werd gevierd: Kinderen die met een lampion zingend langs de deuren gingen en dan wat snoep of fruit kregen. Zouden we in de wijk niet een Sint Maartenfeest kunnen organiseren? Toevallig was Sint Maarten in mijn laatste jaar als directeur op een zondag. In een gesprek met wat mensen van de wijkkerk waren we er snel uit: We gingen Sint Maarten die zondag in de kerk organiseren. Ik vroeg een zanglerares, die wel eens wat zanglessen op school gaf, om samen met mij een schoolkoor op te richten, waar zij dan de dirigent van zou zijn.

Na mijn eerste oproep kwamen er meer dan 50 kinderen de Sint Maartenliedjes oefenen. Een paar weken lang werd er iedere vrijdagmiddag na schooltijd geoefend in de grote hal van de school. In de week vóór 11 november repeteerden we nog een keertje in de kerk. De kinderen kwamen in 2 lange rijen met waxinelichtjes op batterijen naar binnen. Een aantal kinderen speelde nog een toneelstuk, waarin ze het leven van Sint Maarten in de moderne tijd verbeeldden. De kerk zat die zondag een keer helemaal vol. School, wijk en kerk waren sinds lang, weer eens verbonden. Het meegebrachte snoep en fruit werden na de dienst onder alle aanwezige kinderen verdeeld.

Veel van de kinderen van het koor hadden een week daarvoor vol overgave nog mee gedaan aan Halloween. Het leek er niet op, dat door dit feest in de kerk, Sint Maarten zijn definitieve intrede in Vlaardingen had gedaan. Maar ik kon in ieder geval terugkijken op een fantastisch eerste optreden van het schoolkoor van IKC Ambacht.

Categorieën: Vlaardingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.